B.K.K. ENGELLİLER MECLİSİ PROJE TOPLANTISI YEREL BASINDA.

Konsey Haber

    Türkiye Kent Konseyleri Birliği “Kentim İçin, Kendim İçin Hakkımı İstiyorum” sloganıyla, engellilerin toplumsal yaşama daha fazla adapte olabilmesi ve engellerin ortadan kaldırılması için yeni bir projeye imza atıyor.

     Proje Burdur ve Kırşehir’de uygulanacak. Burdur Kent Konseyi Başkanı Nuri Levent Özer ve Genel Sekreter Orhan Akın, engelli dernekleri ve kamu kurumlarının temsilcilerini bir araya getirerek, projeyi anlattılar.

     Türkiye Kent Konseyleri Birliğinin başlattığı “Kentim İçin, Kendim İçin Hakkımı İstiyorum” projede toplumda engelli bireyler ve engellilerle ilgili çalışan kamu kurum ve kuruluşları arasında var olan iletişim eksikliğinden kaynaklanan sıkıntı ve ön yargıların ortadan kaldırılması, engelli bireylerin özel alanlarından çıkarak kamusal alanlarda daha fazla görünür olmalarını sağlamak ve kent yaşamına eşit ve özgürce katılımlarını gerçekleştirmektir. Tüm kentlilerin engellilere yönelik sorunlar karşısında engelli ya da engelsiz ayırt etmeden sorunların çözümünde sorumluluk alarak, erişebilirliğin sağlanması amaçlanıyor.

     Kent Konseyi Başkanı Nuri Levent Özer, “Kurumların koordineli bir şekilde çalışıp ilerleyen süreçte çalışmaları daha da güçlendirmeleri amaçlanıyor. Kurumlar, engellilere yönelik farklı çalışmalar yapmaktalar. Biz bunların koordineli bir şekilde uygulanmasına da aracılık edeceğiz” dedi.

     Kent Konseyi Genel Sekreteri Orhan Akın ise proje faaliyetlerinin aşamalarını anlatıp, yerel çalışma gruplarının oluşturdulduktan sonra mevcut durum tespiti ve farkındalık çalışmaları yapılacağını daha sonra eğitim ve tanıtım amacıyla hazırlıkların başlayacağını iletti. İlk aşamada engelli hakları ve bu hakların korunması ile uygulanması için toplumda farkındalık yaratacak çalışmalar hazırlanacak, angellilerin kent yaşamına etkin ve eşit katılımını, engellilerin kent yaşamına katılımı önündeki engellerin kalkması, sürdürülebilir ve kaliteli olmasını engellilere sunulan hizmetler hakkındaki yasal mevzuatlar ve politikalar hakkında engelli bireylerin anlaşılabilir bir dille bilgilendirilmelerini sağlanacak.

     Bununla birlikte, toplumun bilinçlendirilerek, engelli bireylerin daha yakından tanınması, insan onuruna ve haysiyetine uygun saygının güçlendirilmesini ve engellilerin hayatın her alanında toplumdan eşit davranış görebilmesini için çalışmalar gerçekleşecek. Engelli bireylere hizmet veren birey, kurum ve kuruluşların engelli bireylerin hakları konusunda bilgi sahibi olmaları ve gerçekleştirilecek çalışmalarda koordinasyon ve eylem bütünlüğünü oluşturulup, kentte sunulan hizmetlere ve fırsatlara erişimleri için, gerekli politika çalışmaları, alt yapı çalışmaları, sağlık, eğitim, sosyo-kültürel faaliyetlerinin düzenli olarak planlanması ve gerçekleştirilmesi planlanacak. İkinci aşamada ise engelli hakları ve hak arama mekanizmalarına yönelik farkındalık çıktısı olarak “Engelli Danışma Merkezleri” oluşturulacak. Bu süreci kamu kurumları ve engelli dernekleri arasında oluşturacakları komisyonla sürdürecek, Kent Konseyi ise koordinasyonu sağlayacak.