BURDUR’A ENGELLİ DANIŞMA MERKEZİ YAPIMI İÇİN İLK ADIM ATILDI…

Konsey Haber

      Proje kapsamında Burdur’a gelen Türkiye Kent Konseyleri Birliği Yürütme Kurulu üyesi ve Başkan Yardımcısı Saim YAVUZ, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Engelli Proje Danışmanı Gülay SARIŞEN ile birlikte B.K.K. Başkanı Nuri Levent ÖZER, B.K.K. Engelliler Meclis Başkanı Naile ÖZKAN, Burdur Engellileri Koruma Derneği’nden Asım GÜMÜŞ, B.K.K. Engelli Meclis üyesi Halil CEYLAN, B.K.K. Sekreteri Mesut ŞAVKLI Belediye Başkanı Sayın Ali Orkun ERCENGİZ’e ziyarette bulundular.

   Beldiye Başkanı Ali Orkun Ercengiz basın mensuplarına, T.K.K.B. ile B.K.K. ENGELLİLER MECLİSİ tarafından oluşturulan ‘Kendim İçin Kentim İçin Hakkımı İstiyorum’ başlıklı projeyi tanıttı. Türkiye’de ilk kez Burdur’da kurulacak ‘Engelli Danışma Merkezi’ hakkında bilgi verdi.

    Kurulacak olan Engelli Dayanışma Merkezi ile; engelli vatandaşların, gereksinim duydukları her türlü imkana daha kolay erişebilmeleri ve bu vatandaşların kendileriyle ilgili çalışmalarda da aktif olarak bulunabilmeleri hedefleniyor. Engelli Dayanışma Merkezi’nde; toplantılar yapılması, eğitim seminerleri verilmesi ve engelli vatandaşların taleplerinin alınması  gibi engelli yurttaşın doğrudan katılım gösterebileceği uygulamalar hedefleniyor.

    Projenin Türkiye’de ilk olarak hayata geçirilecek olmasının, diğer kentlere örnek olacağını vurgulayan Kent konseyi Başkanı Nuri Levent Özer, Türkiye’de ilk kez kurulacak olan ‘Engelli Dayanışma Merkezi’ne ilişkin bir kitabın basılacağını ve bunun tüm Türkiye’deki Kent Konseyleri’ne örnek proje olarak ulaştırılmasının planlandığını belirtti. 

Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, basın mensuplarına yaptığı açıklamada;

    “Yasada tanımlandığı üzere kent konseyleri genellikle tavsiye kararı alır. Ve bunları meclise sunar. Meclis de bunları değerlendirir. Değerlendirmek bize göre şudur; kent olanakları ve yerel yönetim kaynakları el verdiği ölçüde uygulamaktır. Kent konseyi sonuçta bir çok farklı sivil toplum örgütünün biraraya gelerek ve farklı düşüncelerin birarada fikir üretebildiği özel bir stk. Yani her ne kadar siyasileştirilmeye çalışılsada kent konseyleri, biz geçen dönemde bunun karşısındaydık bu dönemde yine bunun karşısındayız. Bu dönemde Levent başkana da söyledik. Dedik ki; bizim amacımız üzüm yemek bağcı dövmek değil. Orada bir arka bahçemiz olsun, onlar bizim için güzel şeyler söylesin biz de buna inanalım böyle beş seneyi geçirelim. Doğruları konuşacağız. Yanlış varsa yanlışları düzeltmek için gayret edeceğiz. Eleştirilere kulak varacağiz. Tabiki bunlar, bizim doğruyu bulmamız anlamında mutlaka önerisi olan eleştiriler bizim için muteber. Ama görüyoruz ki yine bu dönemde de politize edilmeye çalışılan fakat sağ duyunun galip gelip uyum içinde çalışabileceğimiz bir ekip oluşturulduğunu ki hiçbir müdehalemiz olmadan. Müdahalemiz şu yönde; her türlü siyasi düşünceden ve her kesimi temsil edebilecek insanların olduğu bir oluşum, talebimiz bu yönde. Aksi takdirde kendi fikirlerimizi dayattığımız, kendimizi geliştiremediğimiz bir kent konseyinin bize çok büyük bir katkısı olmaz. 

Hedef doğrudan engelli yurttaş!

   ‘Kendim İçin Kentim İçin Projesi’ Türkiye’de bir ilk. İnşallah başaracağız biz bunu. Engelli vatandaşların sesine kulak vermek, onların ihtiyaçlarını karşılamak, kent dizaynını, kent düzenlemesini o yolda götümek için çaba sarfetmek, bunların hepsi bir süreçten geldi buraya. Ne ilkiz ne de son olacağız ama üstüne koyarak gideceğiz. Olayı sadece engelli olarak da görmüyoruz. Sağlıklı yaşlanan kentlerden biri Burdur. Yaş ilerledikçe vücut kısıtlamaları belli engelleri kendiliğinden oluşturuyor. Yani engelli değilsiniz ama yaş ilerlediği için basamak yüksekliği bile sizin için hayatta belli bir zorluğu ortaya koyuyor. Bütün bunları planlayarak gitmemiz için bir engelli danışma merkezi bize iyi bir geri bildirim oluşturacak. Biz oradan aldıklarımızla çözüm getirilebilir, ne varsa gücümüz yettiği ölçüde hızlı bir şekilde çözüm oluşturmak, engelli dostlarımızın bir empati kültürü içerisinde, engellinin bir gününün nasıl olduğunu ve o bir gün içerisinde nelere çözüm bulabildiğini nelere bulamadığını bu merkezde çok daha iyi öğreneceğimizi düşünüyorum. Çünkü, izole ettiğimiz bir alan. Hedef, doğrudan engelli yurttaş. Engelli yurttaşında kendini doğrudan tanımlayabildiği ve katılımcı olabildiği bir oluşum olacağını düşünüyorum. Çünkü, o binada yapacağımız toplantılar, eğitim seminerleri, engelli dostların talep toplantıları bizim önümüzü açacaktır diye düşünüyorum.” Dedi.